Bengalska zupa z czerwonej soczewicy

Bengalska zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki posiekanej w cienkie plastry czerwonej cebuli
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 drobno posiekana ostra papryczka chili
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy 
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Dodatkowo:

  • drobno posiekanej czerwonej cebuli do ozdoby
  • soku z limonki do skropienia
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłukuję na sicie, wsypuję do rondla i zalewam 3 szklankami wody i gotuję na średnim ogniu.
  2. Dodaję sól, kurkumę posiekaną cebulę, pomidory i papryczkę chili.
  3. Mieszam i gotuję przez 25 minut pod częściowym przykryciem
  4. Wlewam olej,wsypuję mieloną gorczycę, sok z limonki i mieszam. 
  5. Doprawiam jeśli potrzeba i gotuję około 5 do 10 minut. Soczewica powinna być bardzo miękka. Można dolać 0,5 szklanki wody jeśli trzeba rozrzedzić zupę.
  6. Przed podanie posypuję cebulą, papryką i skropić limonką.

 Smacznego!

Komentarze

Popularne posty