Przejdź do głównej zawartości
Bengalska zupa z czerwonej soczewicy
Bengalska zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 szklanki posiekanej w cienkie plastry czerwonej cebuli
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 drobno posiekana ostra papryczka chili
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka soku z limonki
Dodatkowo:
- drobno posiekanej czerwonej cebuli do ozdoby
- soku z limonki do skropienia
- 1 papryczka chili
Przygotowanie:
- Soczewicę przepłukuję na sicie, wsypuję do rondla i zalewam 3 szklankami wody i gotuję na średnim ogniu.
- Dodaję sól, kurkumę posiekaną cebulę, pomidory i papryczkę chili.
- Mieszam i gotuję przez 25 minut pod częściowym przykryciem
- Wlewam olej,wsypuję mieloną gorczycę, sok z limonki i mieszam.
- Doprawiam jeśli potrzeba i gotuję około 5 do 10 minut. Soczewica powinna być bardzo miękka. Można dolać 0,5 szklanki wody jeśli trzeba rozrzedzić zupę.
- Przed podanie posypuję cebulą, papryką i skropić limonką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz