Tofu w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Tofu w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1-1,5 kostki tofu
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • 2 czerwone suszone papryczki chili
  • 1zielona papryka chili
  • pół średniej czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • 1 mała paczka świeżego szpinaku (ilość wg uznania, można dać więcej lub mniej)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki Tofu Silken
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 goździk
  • 1/4 mielonego kuminu
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego

Dodatkowo 

  • kolendra do posypania 
  • warzywa na parze -nie koniecznie
  • ryż basmati 

Wykonanie:

  1. Na rozgrzanej patelni prażę nasiona kolendry oraz czerwone chili aż zaczną intensywnie pachnieć.
  2. Przekładam do blendera i mielę na drobny proszek razem z cynamonem goździkiem, kuminem oraz czarnym pieprzem.
  3. Do zmielonych przypraw dodaję imbir, czosnek, zielone chili, cebulę, zalewam pomidorami i 1/4 szklanką wody. Miksuję na gładką masę.
  4. Na rozgrzany olej przekładam zblendowane warzywa i smażę ok 15 minut mieszając co jakiś czas. Pasta powinna zgęstnieć podczas smażenia.
  5. Dodaję liście szpinaku oraz Tofu Silken,  przesmażam chwilę a następnie dolewam mleka i resztę wody oraz ocet, sól i cukier. Gotuję jeszcze około 5 minut.
  6. W razie potrzeby doprawiam solą,cukrem lub innymi przyprawami. Wrzucam pokrojone w kostkę tofu i duszę pod przykryciem jeszcze chwilę na średnim ogniu.
  7. Podaję gorące wraz z ryżem basmati. Warzywa na parze łagodzą pikantność sosu. Można również dać mniej papryki aby potrawa była łagodniejsza.

 

Smacznego! 




 

 

 

Komentarze

Popularne posty