Przejdź do głównej zawartości
Tofu w sosie pomidorowym ze szpinakiem
Tofu w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1-1,5 kostki tofu
- 6-8 ząbków czosnku
- 2,5 cm świeżego imbiru
- 2 czerwone suszone papryczki chili
- 1zielona papryka chili
- pół średniej czerwonej cebuli drobno posiekanej
- 1 mała paczka świeżego szpinaku (ilość wg uznania, można dać więcej lub mniej)
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżki Tofu Silken
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 goździk
- 1/4 mielonego kuminu
- duża szczypta czarnego pieprzu
- sól do smaku
- pół łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
Dodatkowo
- kolendra do posypania
- warzywa na parze -nie koniecznie
- ryż basmati
Wykonanie:
- Na rozgrzanej patelni prażę nasiona kolendry oraz czerwone chili aż zaczną intensywnie pachnieć.
- Przekładam do blendera i mielę na drobny proszek razem z cynamonem goździkiem, kuminem oraz czarnym pieprzem.
- Do zmielonych przypraw dodaję imbir, czosnek, zielone chili, cebulę, zalewam pomidorami i 1/4 szklanką wody. Miksuję na gładką masę.
- Na rozgrzany olej przekładam zblendowane warzywa i smażę ok 15 minut mieszając co jakiś czas. Pasta powinna zgęstnieć podczas smażenia.
- Dodaję liście szpinaku oraz Tofu Silken, przesmażam chwilę a następnie dolewam mleka i resztę wody oraz ocet, sól i cukier. Gotuję jeszcze około 5 minut.
- W razie potrzeby doprawiam solą,cukrem lub innymi przyprawami. Wrzucam pokrojone w kostkę tofu i duszę pod przykryciem jeszcze chwilę na średnim ogniu.
- Podaję gorące wraz z ryżem basmati. Warzywa na parze łagodzą pikantność sosu. Można również dać mniej papryki aby potrawa była łagodniejsza.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz