Przejdź do głównej zawartości
Piernikowe serce
Piernikowe serce
Składniki:
- 340 g świeżych, startych buraczków (średnie oczka)
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 100 g mąki ryżowej
- 50g tapioki
- 40 g mąki z amarantusa lub innej np. gryczanej, owsianej, kokosowej
- paczka przypraw do piernika
- 100 g cukru brązowego
- 50 g siemienia lnianego i 175 ml gorącej wody
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka ekstraktu waniliowego lub paczka cukru waniliowego
- 220 ml oleju z pestek winogrona
- filiżankę mleka roślinnego
Polewa kakaowa:
- 75 g cukru brązowego
- 50 g oleju kokosowego
- 4 łyżki mleka migdałowego
- 2 łyżki kakao bezglutenowego
- 1łużeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- słoik dżemu śliwkowego lub innego ulubionego dżemu kwaskowego
Wykonanie ciasta:
- Buraczki ścieram na tarce o drobnych oczkach,
- Przesiewam mąkę i mieszam z przyprawą do piernika, wanilią oraz proszkiem dopieczenia.
- Siemię lniane zalewam gorącą wodą, dokładnie mieszam aby nie było grudek i odstawiam na kilka minut.
- Cukier zalewam olejem i miksuję kilka minut dolewając stopniowo
mleko roślinne. (cukier może się nie rozpuścić ale to nie zaszkodzi
ciastu)
- Następnie dodaję po łyżce przestudzone siemię lniane i miksuję aż do połączenia składników.
- Przelewam mokre składniki do suchych i dokładnie mieszam.
- Robię pianę z octu i sody. Sodę zalewam octem balsamicznym szybko
mieszam i wlewam do ciasta powstałą pianę, ciasto ponownie mieszam i
wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
- Foremkę z ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika. (170 stopni z termoobiegiem)
- Piekę 35 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzam patyczkiem czy się upiekło.
- Upieczone ciasto wraz z papierem wyciągam na kratkę i zostawiam do wystudzenia.
- W tym czasie przygotowuję polewę.
- Przecinam ciasto na dwa równe blaty. Przekładam je dżemem, wierzch smaruję ciepłą polewą.

Wykonanie polewy:
- Wszystkie składniki umieszczam w garnuszku, rozpuszczam, mieszam i gotuję około 6 minut
- Polewę rozsmarowuję jeszcze gorącą na cieście.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz