Piernikowe serce

Piernikowe serce


Składniki:

  • 340 g świeżych, startych buraczków (średnie oczka)
  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50g tapioki
  • 40 g mąki z amarantusa lub innej np. gryczanej, owsianej, kokosowej
  • paczka przypraw do piernika
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g siemienia lnianego i 175 ml gorącej wody
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub paczka cukru waniliowego
  • 220 ml oleju z pestek winogrona
  • filiżankę mleka roślinnego

Polewa  kakaowa:

  • 75 g cukru brązowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 2 łyżki kakao bezglutenowego
  • 1łużeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • słoik dżemu śliwkowego lub innego ulubionego dżemu kwaskowego 

Wykonanie ciasta:

  1. Buraczki ścieram na tarce o drobnych oczkach,
  2. Przesiewam mąkę i mieszam z przyprawą do piernika, wanilią oraz proszkiem dopieczenia.
  3. Siemię lniane zalewam gorącą wodą, dokładnie mieszam aby nie było grudek i odstawiam na kilka minut.
  4. Cukier zalewam olejem i miksuję kilka minut dolewając stopniowo mleko roślinne. (cukier może się nie rozpuścić ale to nie zaszkodzi ciastu)
  5. Następnie dodaję po łyżce przestudzone siemię lniane i miksuję aż do połączenia składników.
  6. Przelewam mokre składniki do suchych i dokładnie mieszam.
  7. Robię pianę z octu i sody. Sodę zalewam octem balsamicznym szybko mieszam i wlewam do ciasta powstałą pianę, ciasto ponownie mieszam i wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  8. Foremkę z ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika. (170 stopni z termoobiegiem) 
  9. Piekę 35 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzam patyczkiem czy się upiekło.
  10. Upieczone ciasto wraz z papierem wyciągam na kratkę i zostawiam do wystudzenia.
  11. W tym czasie przygotowuję polewę.
  12. Przecinam ciasto na dwa równe blaty. Przekładam je dżemem, wierzch smaruję ciepłą polewą.

Wykonanie polewy:

  • Wszystkie składniki umieszczam w garnuszku, rozpuszczam, mieszam i gotuję około 6 minut
  • Polewę rozsmarowuję jeszcze gorącą na cieście.

Smacznego!

 
 

Komentarze

Popularne posty