Wegańskie pączki
Wegańskie pączki bezglutenowe
Składniki:
na rozczyn
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej)
- 2 łyżeczki cukru
- 80 ml ciepłego mleka roślinnego
na ciasto
- 200 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 6 łyżki cukru pudru
- 600 g dokładnie utłuczonych ziemniaków
- 240- 420 ml ciepłego mleka roślinnego
- 40 g bezwonnego oleju kokosowego
- 25 ml wódki
lukier
- 150 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
dodatkowo
- litr oleju do smażenia
- konfitura do nadziewania
Wykonanie:
- Przygotowuję rozczyn. Drożdże kruszę dosypuję mąkę, cukier i zalewam ciepłym (ale nie gorącym mlekiem). Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut.
- Mąkę przesiewam do miski. Dodaję pure ziemniaczane, 240 ml letniego mleka, cukier puder, rozpuszczony i przestudzony olej oraz wyrośnięty rozczyn.
- Wyrabiam ciasto mikserem. Ciasto powinno być gęste, ale luźne. Jeżeli zbyt gęste i ciężkie dodaję więcej mleka.
- Miskę przykryj ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie mieszam dokładnie ciasto, pozbywając się pęcherzyków powietrza. Przykrywam i ponownie odstawiam na czas przygotowań do smażenia.
- W płytkim a szerokim garnku rozgrzewam olej (stopniowo rozpoczynając od mniejszej mocy palnika żeby temperatura nie zwiększyła się za szybko).
- Przygotowuję dwa duże talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.
- Przed porcjowaniem pączków, dłonie natłuszczam olejem.
- Z ciasta nabieram po garstce ciasta. Wyrabiam pączki przekładając ciasto z ręki do ręki. Spłaszczam i wrzucam do rozgrzanego oleju.
- Pączki powinny po chwili wypłynąć. Po zrumienieniu obracam na drugą stronę i smażę 2-3 minuty.
- Gotowe wyławiam i odsączam na ręczniku.
- Jeszcze ciepłe lukruję
- Pączki nadziewam zaraz po smażeniu rękawem cukierniczym z podłużną końcówką.
Komentarze
Prześlij komentarz