Wegańskie pączki

Wegańskie pączki bezglutenowe

Składniki:

na rozczyn
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 80 ml ciepłego mleka roślinnego
na ciasto
  • 200 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 6 łyżki cukru pudru
  • 600 g dokładnie utłuczonych ziemniaków
  • 240- 420 ml ciepłego mleka roślinnego
  • 40 g bezwonnego oleju kokosowego
  • 25 ml wódki
lukier
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
dodatkowo
  • litr oleju do smażenia
  • konfitura do nadziewania

Wykonanie:

  1. Przygotowuję rozczyn. Drożdże kruszę dosypuję mąkę, cukier i zalewam ciepłym (ale nie gorącym mlekiem). Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję pure ziemniaczane, 240 ml letniego mleka, cukier puder, rozpuszczony i przestudzony olej oraz wyrośnięty rozczyn.
  3. Wyrabiam ciasto mikserem. Ciasto powinno być gęste, ale luźne. Jeżeli zbyt gęste i ciężkie dodaję więcej mleka.
  4. Miskę przykryj ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Po tym czasie mieszam dokładnie ciasto, pozbywając się pęcherzyków powietrza. Przykrywam i ponownie odstawiam na czas przygotowań do smażenia.
  6. W płytkim a szerokim garnku rozgrzewam olej (stopniowo rozpoczynając od mniejszej mocy palnika żeby temperatura nie zwiększyła się za szybko).
  7. Przygotowuję dwa duże talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.
  8. Przed porcjowaniem pączków, dłonie natłuszczam olejem.
  9. Z ciasta nabieram po garstce ciasta. Wyrabiam pączki przekładając ciasto z ręki do ręki. Spłaszczam i wrzucam do rozgrzanego oleju.
  10. Pączki powinny po chwili wypłynąć. Po zrumienieniu obracam na drugą stronę i smażę 2-3 minuty.
  11. Gotowe wyławiam i odsączam na ręczniku.
  12. Jeszcze ciepłe lukruję
  13. Pączki nadziewam zaraz po smażeniu rękawem cukierniczym z podłużną końcówką. 
 

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty