Pasztet z warzyw


Pasztet z warzyw



Składniki:

  • 50 dag warzyw pieczonych lub gotowanych (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 i 1/2 szkl ugotwanej kaszy jaganej (2/4 - 3/4 szkl suchej)
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyzeczki kurkumy
  • sól i czarny pieprz

Wykowanie:

  • Kaszę prażę na patelni do momentu kiedy poczuję jej lekko orzechowy aromat.  
  • Zalam wrzatkiem i przepłukuję dwa razy. Nastęnie wsypuję do garnka i zalewam wrzątkiem (wody dwukrotnie więcej niż kaszy) Gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem bez mieszania ok 15 minut.
  • Na pateli rozgrzewam olej, wrzucam drobno posiekaną cebulę dodaję tyminek, liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek, kurkumę, gałkę muszkatałową, sól i pieprz oraz lubczyk.
  • Kiedy cebula się zaszkli wjmuję liście laurowe i ziele angielskie dodaję pestki dyni i smaże jeszcze około 2 minut..
  • Kaszę wraz z warzywami  i uprażoną cebulą z pestkami umieszczam w kielichu blendera. Blenduję do konsystencji gładkiej masy. 
  • Próbuję  i ewentualnie doprawiam do smaku.
  • Masę umieszczam w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut. 
  • Wystawiam z piekarnia i studzę w foremce. Kroję dopiero  na drugi dzień. 

Smacznego


Komentarze

Popularne posty