Przejdź do głównej zawartości
Pasztet z warzyw
Pasztet z warzyw
Składniki:
- 50 dag warzyw pieczonych lub gotowanych (marchew, pietruszka, seler)
- 1 i 1/2 szkl ugotwanej kaszy jaganej (2/4 - 3/4 szkl suchej)
- 1 średnia cebula
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki lubczyku
- ½ łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyzeczki kurkumy
- sól i czarny pieprz
Wykowanie:
- Kaszę prażę na patelni do momentu kiedy poczuję jej lekko orzechowy aromat.
- Zalam wrzatkiem i przepłukuję dwa razy. Nastęnie wsypuję do garnka i zalewam wrzątkiem (wody dwukrotnie więcej niż kaszy) Gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem bez mieszania ok 15 minut.
- Na pateli rozgrzewam olej, wrzucam drobno posiekaną cebulę dodaję tyminek, liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek, kurkumę, gałkę muszkatałową, sól i pieprz oraz lubczyk.
- Kiedy cebula się zaszkli wjmuję liście laurowe i ziele angielskie dodaję pestki dyni i smaże jeszcze około 2 minut..
- Kaszę wraz z warzywami i uprażoną cebulą z pestkami umieszczam w kielichu blendera. Blenduję do konsystencji gładkiej masy.
- Próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku.
- Masę umieszczam w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut.
- Wystawiam z piekarnia i studzę w foremce. Kroję dopiero na drugi dzień.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz