Chleb ryżowy z suszonymi pomidorami

Chleb ryżowy z suszonymi pomidorami



Składniki:

  • 250 gramów mąki ryżowej
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2  łyżki babki płesznik
  • 1 łyż siemienia lnianego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sesamu  (połowę do ciasta, połowę na posypkę)
  • 8 suszonych pomidorków
  • ciepła woda
  • 25 gramów świeżych drożdzy
  • 1 - 1/5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

  1. Drożdże rozcieram w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodaję syrop  klonowy i 1 łyżkę mąki ryżowej. Odstawiam na chwilę pod przykryciem do wyrośnięcia.
  2. W misce mieszam suche składniki: mąki, część sezamu oraz posiekane suszone pomidory. 
  3. Do suchych składników wlewam drożdże oraz stopniowo dolewam ciepłej lecz nie gorącej wody. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Przekładm masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypuję resztą sezamu i odstawiam w ciepłe miejsce.
  5. Kiedy masa podwoi swoją obiętość  keksówkę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piekę około 50-60 minut. Przez pierwszy kwadrans zwiększam teperaturę do 200 stopni.
  6. Upieczony chleb wykładam z formy i przykrywam ściereczką. Kroję na drugi dzień, po ostygnięciu.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty