Przejdź do głównej zawartości
Chleb ryżowy z suszonymi pomidorami
Chleb ryżowy z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 250 gramów mąki ryżowej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki babki płesznik
- 1 łyż siemienia lnianego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sesamu (połowę do ciasta, połowę na posypkę)
- 8 suszonych pomidorków
- ciepła woda
- 25 gramów świeżych drożdzy
- 1 - 1/5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
- Drożdże rozcieram w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodaję syrop klonowy i 1 łyżkę mąki ryżowej. Odstawiam na chwilę pod przykryciem do wyrośnięcia.
- W misce mieszam suche składniki: mąki, część sezamu oraz posiekane suszone pomidory.
- Do suchych składników wlewam drożdże oraz stopniowo dolewam ciepłej lecz nie gorącej wody. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Przekładm masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypuję resztą sezamu i odstawiam w ciepłe miejsce.
- Kiedy masa podwoi swoją obiętość keksówkę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 50-60 minut. Przez pierwszy kwadrans zwiększam teperaturę do 200 stopni.
- Upieczony chleb wykładam z formy i przykrywam ściereczką. Kroję na drugi dzień, po ostygnięciu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz