Galaretka kokosowa z aronią
Galaretka kokosowa z aronią
Skłądniki na warstwę kokosową:
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka syropu klonowego
- 50 ml wody przegotowanej, ostudzonej
- 1 łyżeczka agaru
Przygotowanie:
- W wodzie rozprowadzam agar.
- Mleko z sropem klonowym i ektraktem waniliowym doprowadzam do wrzenia.
- Do gotującego się mleka dolewam rozprowadzony w wodzie agar, dpowadam do wrzenia mieszając aby nie przywarł do dna garnka. Odstawiam do przestudzenia.
- Ciepły przelewam do pucharków.
Składniki na warstwę z sokiem z aroni:
- 200 ml soku z aroni lub też jakiegokolwiek słodkiego kompotu z drobnych, ciemnych owoców
- 1 lyżeczka agaru
- 50 ml przegotwanej ostudzonej wody
Przygotowanie:
- W wodzie rozprowadzam agar.
- Kompot doprowadzam do wrzenia.
- Do gotującego się kompotu dolewam rozprowadzony w wodzie agar, dpowadam do wrzenia mieszając aby nie przywarł do dna garnka. Odstawiam do przestudzenia.
- Jeszcz płynnawy przelewam delitnie po łyżce do przestudzonych pucharków na kokosową warstwę.
- Odstawiam do lodówki.
Składniki na warstwę z mlekiem i sokiem z aroni:
- 100 ml mleka kokosowego i 150 ml soku z aroni
- lub odwrotne proporcje 150 mleka kokosowego i 100 soku z aroni
- 1 łyżeczka agaru
Przygotowanie:
- W 50 ml soku rozrowadzamy łyżeczkę agaru.
- Resztę płynnych składników wlewamy do garnka i doprowadamy do wrzenia.
- Dolewamy rozprowadzony agar i mieszaąc doprowadzamy do zagotowania.
- Zestawiamy i przestudzony przeładamy do pucharków
Zdobiene:
- Puszka bardzo gęstego mleczka kokosowego, odstawinowego prze kilka godzin w lodówce. (bez wody)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie koniecznie)
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz