Galaretka kokosowa z aronią

Galaretka kokosowa z aronią


Skłądniki na warstwę kokosową:

  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka syropu klonowego
  •  50 ml wody przegotowanej, ostudzonej
  • 1 łyżeczka agaru

Przygotowanie:

  1. W wodzie rozprowadzam agar.
  2. Mleko z sropem klonowym i ektraktem waniliowym doprowadzam do wrzenia.
  3. Do gotującego się mleka dolewam rozprowadzony w wodzie agar, dpowadam do wrzenia mieszając aby nie przywarł do dna garnka. Odstawiam do przestudzenia. 
  4. Ciepły przelewam do pucharków.

Składniki na warstwę z sokiem z aroni:

  • 200 ml soku z aroni lub też jakiegokolwiek słodkiego kompotu z drobnych, ciemnych owoców
  • 1 lyżeczka agaru
  • 50 ml przegotwanej ostudzonej wody

Przygotowanie:

  1. W wodzie rozprowadzam agar.
  2. Kompot doprowadzam do wrzenia.
  3. Do gotującego się kompotu dolewam rozprowadzony w wodzie agar, dpowadam do wrzenia mieszając aby nie przywarł do dna garnka. Odstawiam do przestudzenia. 
  4. Jeszcz płynnawy przelewam delitnie po łyżce do przestudzonych pucharków na kokosową warstwę.
  5. Odstawiam do lodówki.

Składniki na warstwę z mlekiem i sokiem z aroni:

    • 100 ml mleka kokosowego i 150 ml soku z aroni
    • lub odwrotne proporcje 150 mleka kokosowego i 100 soku z aroni
    • 1 łyżeczka agaru

    Przygotowanie:

      1. W 50 ml soku rozrowadzamy łyżeczkę agaru.
      2. Resztę płynnych składników wlewamy do garnka i doprowadamy do wrzenia.
      3. Dolewamy rozprowadzony agar i mieszaąc doprowadzamy do zagotowania.
      4. Zestawiamy i przestudzony przeładamy do pucharków

      Zdobiene:

      • Puszka bardzo gęstego mleczka kokosowego, odstawinowego prze kilka godzin w lodówce. (bez wody)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie koniecznie)


      Smacznego ;)

      Komentarze

      Popularne posty