Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy


Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  •   50 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  •   25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ziaren babki płesznik
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu białego
  • 1 łyżka słoneczniku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 lyżeczki soli
  • 1 szkl wody ciepłej (plus 1/2 - 1 szklanki)

Przygotowanie:

  1. W 1/3 szkanki wody rozpuszczam drożdże z syropem klonowym, dosypuję 2 łyżki mąki (gryczana/ziemniaczana) przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąki mieszam ze sobą w misce i dodaję do niej wszystkie sypkie składniki następnie wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłej wody. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewam stopniowo ciepłej wody, do uzyskania bardzo gęstej śmietanowej konsystencji. Odstawiam do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wlewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia. MOżna posypać wierzch delikatnie dowoną posypką np czarnuszką lub sezamem, słoneczniiem lub ziołami.
  4. Kiedy wyrośnie wkładam cheb do nagrznego do 180 stopni piekarnika, W ciągu pireszych 15 minut podnoszę teperaturę do 200 stopni. Piekę 35 - 45 minut.
  5. Po upieceniu wyjmuję chleb z foremki na kratkę, przykrywam ściereczką i pozstawiam do całkowitego ostudzenia.

Smacznego! 😊


Komentarze

Popularne posty