Przejdź do głównej zawartości
Chleb bezglutenowy
Chleb bezglutenowy
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka ziaren babki płesznik
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu białego
- 1 łyżka słoneczniku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczka czarnuszki
- 1/2 lyżeczki soli
- 1 szkl wody ciepłej (plus 1/2 - 1 szklanki)
Przygotowanie:
- W 1/3 szkanki wody rozpuszczam drożdże z syropem klonowym, dosypuję 2 łyżki mąki (gryczana/ziemniaczana) przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąki mieszam ze sobą w misce i dodaję do niej wszystkie sypkie składniki następnie wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłej wody. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewam stopniowo ciepłej wody, do uzyskania bardzo gęstej śmietanowej konsystencji. Odstawiam do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wlewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia. MOżna posypać wierzch delikatnie dowoną posypką np czarnuszką lub sezamem, słoneczniiem lub ziołami.
- Kiedy wyrośnie wkładam cheb do nagrznego do 180 stopni piekarnika, W ciągu pireszych 15 minut podnoszę teperaturę do 200 stopni. Piekę 35 - 45 minut.
- Po upieceniu wyjmuję chleb z foremki na kratkę, przykrywam ściereczką i pozstawiam do całkowitego ostudzenia.
Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz