Muffinki dyniowe


Muffinki dyniowe




Składniki mokre:
1 szkl musu dyniowego
1/3 szkl oleju rzepakowego
1/2 szkl mleka roślinnego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
sok z 1/2 cytryny

Składniki suche:
3/4 szkl mąki jaglanej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl maki gryczanej (gdyby dynia była wodnista dodawać stopniowo wg uznania)
1 szkl wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka siemienia lnianego (mielone)


Sposób wykonania
:

Cukier rozpuścić w kąpieli wodnej w mleku z olejem, ekstraktem. 
Kiedy przestygnie dodać siemię lniane, puree z dyni. 
Następnie dodajemy mąkę jaglaną, ziemniaczaną oraz prosze do pieczenia. 
Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy stopniowo mąkę gryczaną lub ryżową. 
Sodę zalewamy octem winnym i tak powstałą pianę dodajemy do masy. 
Gotową masę nakładamy do mufinek lub wylewamy na blaszkę.

Mufinki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Ciasto w foremce ok. 30- 35 minut (do suchego patyczka).


Smacznego!















Komentarze

Popularne posty