Muffinki dyniowe
Muffinki dyniowe
Składniki mokre:
1 szkl musu dyniowego
1/3 szkl oleju rzepakowego
1/2 szkl mleka roślinnego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
Składniki suche:
3/4 szkl mąki jaglanej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl maki gryczanej (gdyby dynia była wodnista dodawać stopniowo wg uznania)
1 szkl wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka siemienia lnianego (mielone)
Sposób wykonania:
1 łyżka ekstraktu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
Składniki suche:
3/4 szkl mąki jaglanej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl maki gryczanej (gdyby dynia była wodnista dodawać stopniowo wg uznania)
1 szkl wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka siemienia lnianego (mielone)
Sposób wykonania:
Cukier rozpuścić w kąpieli wodnej w mleku z olejem, ekstraktem.
Kiedy przestygnie dodać siemię lniane, puree z dyni.
Następnie dodajemy mąkę jaglaną, ziemniaczaną oraz prosze do pieczenia.
Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy
stopniowo mąkę gryczaną lub ryżową.
Sodę zalewamy octem winnym i tak powstałą
pianę dodajemy do masy.
Gotową masę nakładamy do mufinek lub wylewamy na
blaszkę.
Mufinki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do
suchego patyczka).
Ciasto w foremce ok. 30- 35 minut (do suchego patyczka).
Komentarze
Prześlij komentarz