Makowiec japoński
Makowiec japoński
Składniki:
1,5 szklanki fasoli czerwonej lub innej
1,5 szklanki miękkich daktyli
2 duże jabłka
400 gram mielonego maku
1,5 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, morele, orzechy)
2 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego kokosowego
2 łyżki syropu klonowego (niekoniecznie)
szczypta soli
Wykonanie:
1. Fasolkę namaczam w wodzie na noc. (fasolka wpija wodę więc trzeba dolewać).
2. Nastęnego dnia fasolkę płuczę, zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu 10 minut bez przykrycia, a następnie około 1godziny i 20 minut pod przykryciem. Zbieram szumowiny.
3. Ugotowaną fasolkę odcedzam i blenduję wraz z miękkimi daktylami, olejem i syropem klonowym. Jeśli daktyle są suche i twarde mocze je w gorącej wodzie a następnie odcedzam.
5. Jabłka obieram i ścieram na tarce z drobymi oczkami następnie dodję do fasoli i daktyli.
6. Dadaję mak raz daktyle, sól dokładnie mieszam.
7. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz