Keks dyniowy

Keks dyniowy mocno bakaliowy



Składniki suche:

1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/4 szklanki ziemniacznej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka siemiena lnianego
 1 czubata łyżecza proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego (można pominąć bakalie dają naturalnej słodyczy)
1/2 szkanki rodzynków
1/2 szkanki żurawiny
6-8 moreli suszonych
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklaki orzechów (brazylijskie, nerkowce, migdały,)

Składniki mokre:

1 szklanka musu dyniowego
1 szklana mleka migdałowego lub innego roślinnego mleka
sok z jedej pomarańczy lub cytryny
2 łyżki octu balsamicznego lub winnego

Wykonanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuszczam cukier w mleku  z sokiem z cytryny i olejem.
2. Po przestudzeniu wsypuję siemie lniane mieszając, dodaję równeż mus dyniowy.
3. Płyn wlewam do uszykownych suchych składników, dokładnie mieszam. Na koniec dodaję ocet balsamiczny.
4. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni (grzanie góra/dół).
5. Masę wylewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
6. Piekę na środkowym poziomie w 180 stopniach 50 - 60 minut (do suchego patyczka)


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty